Грифола Фрондоса (печурка Маитаке)

Grifola frondosa (печурка Маитаке)

Ботаничко име – Grifola frondosa

Јапонско име - Маитаке

Кинеско име - Хуи Шу Хуа (сив цвет на дрво)

Англиско име - Кокошка од шумата

Јапонското име на оваа популарна кулинарска печурка се преведува како „танцувачка печурка“ поради радоста на луѓето да ја најдат.

Неколку екстракти од него се развиени како додатоци во исхраната во Јапонија и во светот со се поголем број докази кои ја поддржуваат неговата корист.pro_ren

Детали за производот

Ознаки на производи

Графикон на текови

WechatIMG8066

Спецификација

бр.

Поврзани производи

Спецификација

Карактеристики

Апликации

A

Екстракт од вода од печурки Maitake

(Со прашоци)

Стандардизиран за бета глукан

70-80% растворлив

Потипичен вкус

Висока густина

Капсули

Смути

Таблети

B

Екстракт од вода од печурки Maitake

(Чиста)

Стандардизиран за бета глукан

100% растворлив

Висока густина

Капсули

Цврсти пијалоци

Смути

C

Маитаке печурка

Пудра за плодно тело

 

Нерастворливи

Ниска густина

Капсули

Чајна топка

D

Екстракт од вода од печурки Maitake

(Со малтодекстрин)

Стандардизирано за полисахариди

100% растворлив

Умерена густина

Цврсти пијалоци

Смути

Таблети

 

Екстракт од печурки Maitake

(Мицелиум)

Стандардизирани за полисахариди врзани за протеини

Малку растворлив

Умерен горчлив вкус

Висока густина

Капсули

Смути

 

Прилагодени производи

 

 

 

Детал

Grifola frondosa (G. frondosa) е јадлива печурка со хранливи и лековити својства. Од откривањето на D-фракцијата пред повеќе од три децении, многу други полисахариди, вклучувајќи β-глукани и хетерогликани, се екстрахирани од плодното тело G. frondosa и габичниот мицелиум, кои покажале значителни корисни активности. Друга класа на биоактивни макромолекули во G. frondosa е составена од протеини и гликопротеини, кои покажале помоќни придобивки.

Голем број на мали органски молекули како што се стероли и фенолни соединенија исто така се изолирани од габата и покажале различни биоактивности. Може да се заклучи дека печурката G. frondosa обезбедува разновидна низа на биоактивни молекули кои се потенцијално вредни за хранлива и фармацевтска примена.

Потребно е повеќе истражување за да се утврди односот структура-биоактивност на G. frondosa и да се разјаснат механизмите на дејство зад неговите различни биоактивни и фармаколошки ефекти.


  • Претходно:
  • Следно:


  • Претходно:
  • Следно:
  • Оставете ја вашата порака