Тремела фуциформис (снежна габа)

Снежна габа

Ботаничко име – Tremella fuciformis

Англиско име - Snow Fungus

Кинеско име – Баи Му Ер/Јин Ер

Покрај тоа што е популарна кулинарска печурка во ориенталната кујна, T. fuciformis има долга историја на медицинска употреба и била една од печурките вклучени во Шен Нонг Бен Као (околу 200 н.е.). Нејзините традиционални индикации вклучуваат чистење на топлина и сувост, негување на мозокот и подобрување на убавината.

Како и другите желести габи, T. fuciformis е богат со полисахариди и тие се главната биоактивна компонента.pro_ren

Детали за производот

Ознаки на производи

Спецификација

Поврзани производи

Спецификација

Карактеристики

Апликации

Тремела фуциформис

Пудра за плодно тело

 

Нерастворливи

Висока густина

Капсули

Смути

Воден екстракт од Tremella fuciformis

(Со малтодекстрин)

Стандардизирано за полисахариди

100% растворлив

Умерена густина

Цврсти пијалоци

Смути

Таблети

Воден екстракт од Tremella fuciformis

(Со прашоци)

Стандардизиран за глукан

70-80% растворлив

Потипичен вкус

Висока густина

Капсули

Смути

Таблети

Цврсти пијалоци

Воден екстракт од Tremella fuciformis

(Чиста)

Стандардизиран за глукан

100% растворлив

Висока густина

Капсули

Цврсти пијалоци

Смути

Екстракт од печурки Maitake

(Чиста)

Стандардизирани за полисахариди и

Хијалуронска киселина

100% растворлив

Висока густина

Капсули

Смути

Маска за лице

Производ за нега на кожа

Прилагодени производи

 

 

 

Детал

Tremella fuciformis се одгледува во Кина најмалку од деветнаесеттиот век. Во почетокот се подготвувале соодветни дрвени столбови, а потоа се третирале на различни начини со надеж дека ќе бидат колонизирани од габата. Овој случаен метод на одгледување беше подобрен кога столбовите беа инокулирани со спори или мицелиум. Меѓутоа, современото производство започна само со сознанието дека и тремелата и неговиот вид домаќин треба да се инокулираат во подлогата за да се обезбеди успех. Методот на „двојна култура“, кој сега се користи комерцијално, користи мешавина од пилевина инокулирана со двата вида габи и чувана во оптимални услови.

Најпопуларниот вид за спарување со T. fuciformis е неговиот претпочитан домаќин, „Annulohypoxylon archeri“.

Во кинеската кујна, Tremella fuciformis традиционално се користи во слатки јадења. Иако е без вкус, тој е ценет поради неговата желатинска текстура, како и неговите наводни медицински придобивки. Најчесто, се користи за правење десерт на кантонски, често во комбинација со хинап, суви лонгани и други состојки. Се користи и како компонента на пијалок и како сладолед. Бидејќи одгледувањето го направи поевтино, сега дополнително се користи во некои солени јадења.

Екстрактот од Tremella fuciformis се користи во женски производи за убавина од Кина, Кореја и Јапонија. Наводно, габата го зголемува задржувањето на влагата во кожата и спречува сенилна деградација на микро-крвните садови во кожата, намалувајќи ги брчките и измазнувајќи ги фините линии. Други ефекти против стареење доаѓаат од зголемување на присуството на супероксид дисмутаза во мозокот и црниот дроб; тоа е ензим кој делува како силен антиоксиданс низ телото, особено во кожата. Tremella fuciformis е исто така познат во кинеската медицина за негување на белите дробови.


  • Претходно:
  • Следно:


  • Претходно:
  • Следно:
  • Оставете ја вашата порака